Chiro?

Meer dan 100.000 kinderen uit heel Vlaanderen komen zondag na zondag tesamen om te spelen. Allen zijn ze lid van de grootste jeugdbeweging van Belgiƫ: de Chiro! Ook Chiro Ierlinck is een onderdeel van deze grote groep jongeren. Met een enthousiaste leiding willen we zorgen voor een gevarieerd aanbod aan activiteiten, per leeftijdsgerichte afdeling. Van originele spelen en boeiende activiteiten tot tochten, weekends en een bivak (kamp). Een greep uit het aanbod: quiz, stadsspel, sport, zingen, pleinspelen, fietstocht, wandeltocht, knutselen, halloweenactiviteit, film, ervaringsspelen, vertrouwensspelen, groepsspel, waterspelen... Naast de spelen op zondagmiddag leeft de Chiro tijdens de week verder. Op de speelplaats en in de klas is de Chiro meer dan eens het gespreksonderwerp. Ook voor de leiding leeft chiro tijdens de week verder. Af en toe organiseren we een extra activiteit. Soms is dit enkel voor de leden (kerstfeestje) maar af en toe ook een activiteit waar iedereen welkom is, zoals Chiroween. Welke extra activiteiten die we precies op poten zetten en het laatste nieuws over werkingen, vind je op onze nieuws-pagina

De naam

De naam Chiro is geen afkorting, maar bestaat uit twee Griekse letters achter elkaar: c 'chi' en r 'rho'. Waar haalden ze nu dat idee om die letters te gebruiken?

De Chiro is gegroeid uit de katholieke patronaten. Godsdienstige vorming speelde daar een heel belangrijke rol. De opvoeding die daar gegeven werd, paste binnen het idee van 'Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus' (de AVV-VVK-gedachte).

'Chi' en 'rho' passen daarbij omdat het de eerste letters zijn van Jezus' bijnaam: Christos, de gezalfde. De keuze voor de Griekse letters heeft te maken met het Nieuwe Testament: dat was oorspronkelijk in het Grieks geschreven.

De eerste keer dat de naam 'Chirojeugd' gebruikt werd, stond hij nog niet voor een jeugdbeweging. Het was een algemene benaming voor de jongeren in de patronaten, die door hun godsdienstige opvoeding als het ware 'ridders voor Christus' werden. Rond dat idee werd een heel opvoedingsideaal opgebouwd. De afdelingen kregen namen die naar dat ridderschap of naar Christus verwezen: knapen, burchtknapen, kristimeisjes. Bij jongens lag de nadruk op moed en dapperheid, bij de meisjes op dienstvaardigheid. c 'chi' en r 'rho' in hoofdletters is CR.

Veel mensen spreken verkeerdelijk van 'de PX van de Chiro', soms denken ze zelfs dat die dan op Pax Christi slaan! Dat is dus helemaal fout.

Het oorspronkelijke logo bestond alleen uit de XP. In de jaren '80 werd de X uitgerekt tot een open cirkel: Chiro is een beweging, een gemeenschap die op zich staat (een kring of cirkel), maar die toch oog heeft voor de omgeving en voor de grote wereld (de opening in de cirkel).

Bron: www.chiro.be